Tags

, , , , , , , , , , , , , , ,

shibuya-10

Mensen zijn net kinderen. Maar kinderen zijn wijzer.

Mensen vinden allerlei zaken uit, stellen regels op, voorwaarden, mogelijke overtredingen en de daarbij horende straffen en …gaan zich vervolgens gedragen alsof al die zelf uitgevonden zaken ook echt bestaan.

Inclusief zijzelf.

Twee totaal vreemde mensen gaan plechtig en helemaal uitgedost voor een derde, totaal vreemde persoon staan. Die persoon heeft meestal een of andere gekleurde sjerp om zich gedrapeerd. Hij of zij leest een tekst voor waarmee de twee vreemde mensen instemmen. Vanaf dan zijn ze getrouwd.

Er worden papiertjes bedrukt met afbeeldingen van allerlei mensen erop, cijfertjes ook, in tal van kleuren en verder wordt er ook nog een speciaal technisch procedé op toegepast. Dan noemen ze dat ‘geld’.

Elke dag opnieuw sta je tegen je zin op uit je warme bed. Je kleedt je haastig aan, neemt een of ander vervoermiddel naar een bepaalde plaats, stapt ergens binnen en je gaat zitten. Dat doe je de rest van de dag. En je kijkt naar een scherm met lettertjes. Af en toe zeg je wat of neem je een raar ding in je hand, drukt het tegen je oor en praat ertegen. Als de dag voorbij is doe je hetzelfde als ‘s morgens maar in de omgekeerde richting. Je werkt.

Kinderen plegen ook vaak zo’n spelletjes te spelen met de nodige spelregels om het leuk te houden en spannend ook. Maar ze zijn zich wel de hele tijd bewust dat het om een spel gaat. Doen ze dit niet, dan komt er gegarandeerd ruzie van en gaat er eentje wellicht wenen.

Een spel moet plezant blijven, je mag er niet verslaafd aan raken. Dat doen mensen wel, ze nemen zichzelf en wat ze spelen heel erg serieus. Dan is de lol er snel af. Er komt verdriet en pijn, ellende alom, oorlog zelfs.

Maar wat de meesten niet door hebben is dat het ondanks alles een spel blijft. Het is niet echt. Het heeft geen enkele vorm van realiteit anders dan het geloof dat je eraan hecht.. Twee keer niets. Net als het kind geen burgermeester of dokter of advocaat is, ben jij dat ook niet. Wie je denkt dat je bent en wat je doet is louter spel, verbeelding.

Jij en jouw wereld waarin je lijkt te leven, zijn niet meer dan een verzinsel. Een verhaaltje. Het wordt niet eens door iemand gelezen.

Advertisements