Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

“One who maintains there is no evidence of the existence of anything but the self.”

En bijgevolg ook geen zelf of ego meer.

Dit in totale tegenstelling tot wat de maatschappij leert. Opoffering van de ouders voor de kinderen, zorg voor de ander, liefde voor de naaste…het zijn allemaal van oudsher religieuze termen die als maatschappelijke waarden worden gehanteerd.

Iedereen slooft zich uit om goed te doen voor de ander en daarmee houdt hij zichzelf optimaal in stand. Hij doet het met een bedoeling. Het is de bedoeling dat de ander er beter van wordt. Hij krijgt er natuurlijk zelf een kick van, hij wordt high van het goeddoen. Hij wordt een verslaafde en wil steeds meer goed doen tot hij de ander verstikt.

Maar het loopt nooit zoals het zou moeten en daarom is er complete chaos. Iedereen loopt goed te doen voor iedereen en we zitten met een maatschappij vol ego’s.

Hou daar mee op! Wees er enkel voor jezelf. Er is niemand anders. Wees enkel met jezelf bezig. Dien enkel jezelf. Wees totaal egoïstisch en zowel de ander als jij verdwijnen. Dan blijft er enkel zijn over. Er is niet langer onderscheid want je moet onderscheid maken om te weten dat je goed doet voor iemand anders.

Er bestaat niet zoiets als liefde, altruïsme, zelfloosheid, naastenliefde en de andere wang toekeren… Dat is allemaal larie om je te doen marcheren naar de waarden die je opgelegd werden door een maatschappij die zelf een groot EGO is. Waarden worden afgelezen, gemeten, beredeneerd. Wanneer jij het koud hebt en ik niet gaan we samen naar de thermometer kijken en ons daarnaar richten zodat we met een verontwaardigd/tevreden ik-je gaan zitten wachten.

In de dierenwereld en bij heel jonge baby’s bestaat er niet zoals als goed doen voor de ander want die kennen geen anderen. Geen enkele baby zal zijn koekje aan jou geven omdat je honger hebt. Geen enkele duif staat zijn kruimels af aan die zielige die in geen twee dagen wat te eten had. Het is ieder voor zich en god voor ons allen.

Het ik-je blijft net behouden doordat je steeds maar bekommerd bent om de anderen. Je houdt je altijd en overal met iedereen bezig behalve met jezelf. Een kind kan perfect met zichzelf spelen. Volwassenen (?) hebben altijd iets of iemand nodig.

Dankzij de cultuur en de maatschappelijke waarden zijn wij afhankelijke wezens geworden, de naam wezen onwaardig!

Advertisements