Tags

, , , , , , ,

frases_interesse

Belangstelling of interesse betekent etymologisch een compensatie voor verlies. Wanneer je ergens belangstelling of interesse voor hebt, dan lijkt het inderdaad of je wat tekort komt, dat je iets niet weet. Dat je er geen weet van hebt. En dan wil je het graag weten en toon je belangstelling.

Belangstelling is ‘willen weten.’

En willen weten wat je niet weet is in tegenspraak met zichzelf. Je kunt nooit weten wat je niet weet, dat lijkt alleen maar zo. Dus belang stellen in iets is niet eens aan de orde. Het bestaat niet, het gebeurt niet.

Van het moment dat je weet wat je niet eerder wist, is het dood. De ervaring sterft nog voor ze geboren is. Het ongekende wordt ingelijfd bij het gekende en het gekende bestaat niet zonder het ongekende.

En dan ben je weer waar je altijd al was: je weet niet dat je niet weet. Het is immers onmogelijk te weten wat je weet. Je kunt niet denken over het denken.

Je kunt alleen maar zijn wat je weet. En dan weet je niets meer. Dat is ‘jouw’ dood.

Wanneer je het gevoel hebt dat niets je nog kan interesseren – verveling – dan ben je waar je altijd al was. Hoewel het sociaal gezien niet aangemoedigd wordt, wel integendeel!, is het niets speciaals: het is wat het is; niet weten dat je niet weet.

Zijn.

Advertisements