Tags

, , , , , , , , , , , , ,

Willen of niet willen, whatever.  Het is één en hetzelfde. Angst of verlangen, het gaat om willen en dat ligt aan de basis van het geloof in het bestaan van een individu. De grond van elk verlangen, elke angst is de angst om te sterven en dus het verlangen om te blijven leven.

En hoewel dit totaal tegenstrijdig is, wil eigenlijk niemand vrij zijn van angst want als je niet langer bang bent voor de dood, hou jij op te bestaan.

Dieren hebben een natuurlijke overlevingsdrang maar de mens is die natuurlijke drang gaan sublimeren in een individuele overlevingsdrang.

Daarom is het op het eerste zicht zo onnozel dat wij treuren om een geliefde die gestorven is. Per slot van rekening ben jij niet gestorven. En eigenlijk ook weer wel, een stuk van je veronderstelde identiteit gaat verloren. Jij sterft aan het verlies van wat jij dacht te bezitten. Het is immers jouw geliefde die gestorven is.

Kijk om je heen en je merkt meteen dat wij zelfs bang zijn voor gezichtsverlies. Het is het verlies van het idee dat je over jezelf hebt.

Wanneer je beseft dat het verlangen om te bestaan de angst om te sterven inhoudt, zie je meteen het paradoxale, het absurde van het hele gedoe.

 

Advertisements