Tags

, , , , , , , , , ,

De wereld waarin wij menen te leven is een abstractie, zowel innerlijk als uiterlijk en ook dit onderscheid maakt deel uit van de abstractie. Dat dit als regelrechte nonsens klinkt, komt enkel omdat niemand erbij stil staat.

Elke ervaring, elke gewaarwording of waarneming is een mentaal gebeuren, een abstractie en geen getrouwe weergave van de realiteit. Het is een beschrijving van zaken die niet eens bestaan. In de filmprojector zitten foto’s die snel na elkaar bewegen, hier zijn zelfs geen foto’s aanwezig.

Enkel energie.

Er is niet zoiets als ‘keuzeloos gewaarzijn’ zoals wijlen J. Krishnamurti heel zijn leven stond te preken. Er is gewoon niemand om te kiezen. Elk moment is niets anders dan dit moment, zonder enige substantie om het te be-leven. Het is en is tegelijk ook niet. Rara, hoe kan dat? Dat kan niet, dat is.

Wanneer dit eenmaal daagt, valt het waargenomen object samen met het vermeende subject en blijft over wat is. Niet-iets. Er valt verder niets meer over te zeggen. Je hoeft er niet eens over na te denken.

Leven kan niet gedacht worden. Het is geen ding, geen object.

Leven leeft enkel zichzelf.

 

 

 

Advertisements